PUBLICATIES VAN MVJA


Terug naar overzicht

16-05-2023

Werknemers verplicht 10 minuten voor diensttijd aanwezig: werkgever moet tijd betalen

Tien minuten eerder aanwezig zijn om op te starten. Dat is bij een 5-daagse werkweek zomaar 40 uur per jaar. En die tijd wordt niet altijd uitbetaald.

Een werknemer bij een call center vond dat niet terecht en stapte naar de rechter. Hij wilde dat die uren alsnog werden uitbetaald, in zijn geval een bedrag van bijna 1600 euro. De rechter oordeelde eind 2021 dat de werkgever die uren inderdaad moest uitbetalen. De zaak werd breed uitgemeten in de media. De werkgever ging in hoger beroep maar het hof bevestigde de uitspraak

Tien minuten eerder aanwezig zijn
“Om 9.00 uur beginnen betekent exact om 09.00 uur klaar zitten om je eerste call aan te nemen dan wel te maken. Meld je daarom altijd 10 minuten voor aanvang van je dienst bij je supervisor, dan ben je nooit te laat”. Deze tien minuten aanwezigheid die de werkgever hier voorafgaand aan de dienst verwacht, zijn arbeidstijd. Dat oordeelde de kantonrechter en ook het hof. De uren moeten alsnog uitbetaald worden. Dat er geen sancties zijn als de werknemer te laat begint, maakt dat niet anders, oordeelt het hof.

Geen vrijblijvend advies maar opdracht
De 10-minutenregel van het bedrijf is geen vrijblijvend advies aan de werknemer maar een opdracht. Dat blijkt uit de gebiedende wijs waarin die is opgesteld, en het feit dat de werknemer er ook op werd aangesproken op tijd aanwezig zijn. Tijdens de 10 minuten golden instructies van het bedrijf, namelijk het opstarten van alle programma’s die voor het uitvoeren van het werk nodig zijn. En daarmee gaat het hier om arbeidstijd. De werknemer kan deze tijd niet onbeperkt voor zichzelf gebruiken.

Arbeidstijd niet altijd uitbetalen
Volgens de Arbeidstijdenwet is ‘arbeidstijd’ de tijd dat de werknemer onder gezag van de werkgever arbeid verricht. Maar dat betekent niet dat hier ook loon tegenover moet staan. Het is namelijk niet wettelijk geregeld hoe arbeidstijd verloond moet worden. Maar in dit geval was dat wel duidelijk: in de cao stond dat meeruren uitbetaald moesten worden.

Behoort omkleden tot de werktijd?
De Arbeidstijdenwet bepaalt dat ‘arbeidstijd’ de tijd is dat de werknemer onder gezag van de werkgever arbeid verricht. Als er sprake is van arbeidstijd in de zin van de Arbeidstijdenwet, betekent dat alleen nog niet dat hier loon tegenover moet staan. Het is niet wettelijk geregeld hoe arbeidstijd verloond moet worden.

Of je als werkgever een bepaalde activiteit wel of niet meerekent tot de (betaalde) werktijd hangt af van verschillende omstandigheden. Het kan zijn dat hier iets over is bepaald in de cao. Als dat niet zo is kun je dit zelf bepalen en vastleggen in een regeling of arbeidsovereenkomst. Werkgevers kijken hierbij vaak naar wat bij andere gelijksoortige bedrijven (of beroepen) gebruikelijk is.

Tijd die nodig is om om te kleden wordt vaak niet meegerekend als arbeidstijd. De werknemer kan er dan ook voor kiezen of hij zich thuis of op het werk omkleedt. Maar dit kan anders zijn als de werknemer zich om moet kleden vanwege de veiligheid, bijvoorbeeld als iemand werkt met gevaarlijke stoffen. Dan wordt het omkleden vaak wel gezien als onderdeel van het werk en beloond.



Terug naar overzicht




 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info